Op welke factoren moet worden gelet bij de keuze van behang en welke technieken moeten worden gebruikt voor een geslaagde behangklus?
Bij het kiezen van behang moeten verschillende factoren worden overwogen. Ten eerste is het belangrijk om de grootte en schaal van de kamer of ruimte die behangen wordt in overweging te nemen. Verschillende patronen en kleuren kunnen een kamer groter of kleiner doen lijken, afhankelijk van hun grootte en hoe ze gebruikt worden. Gedurfde prints kunnen goed werken voor grotere kamers, terwijl subtielere prints beter geschikt zijn voor kleinere.
Bij het kiezen van behang moet ook rekening worden gehouden met het kleurenschema van de kamer. Het behang moet het bestaande decor aanvullen in plaats van ermee te botsen. Het is ook raadzaam om een materiaal te gebruiken dat gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden is, zodat het behang er na verloop van tijd goed uit blijft zien.
Qua techniek is het van vitaal belang om de muren goed voor te bereiden voordat je behang ophangt. Alle muren moeten schoon zijn en vrij van stof, vuil en vet, zodat het papier goed kan hechten. Eventuele scheuren en gaten moeten worden opgevuld met plamuur, afgeschuurd en eventueel geschilderd.
Bij het ophangen van het behang kun je het beste in een onopvallende hoek beginnen, zoals achter een deur of raamkozijn, om een gelijkmatige ophanging in de hele kamer te krijgen. Zorg ervoor dat het papier niet uitrekt of scheurt wanneer je het op elk muurdeel aanbrengt. Een naadroller kan helpen eventuele rimpels of oneffenheden die achterblijven na het snijden rond ramen of deurposten glad te strijken als al het papier is opgehangen
Tenslotte kan een afwerkrand elke behangklus oppoetsen. Een grote verscheidenheid aan afwerklijsten is verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen en kan interessante accenten aanbrengen rond deuren en ramen en langs plafonds en plinten.
Wat zijn de stappen bij het zelf behangen van een kamer?
Zelf een kamer behangen kan een ontmoedigende taak zijn, maar het is te doen met de juiste voorbereiding en kennis. Eerst moet je de muren opmeten om te bepalen hoeveel behang je nodig hebt en welke maat rollen je moet kopen. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat je muren schoon, droog en vrij van puin zijn voordat je ze voorbereidt op het aanbrengen van behang. Dit houdt in dat je alle oneffenheden of richels wegschuurt en gaten opvult met spack of voegmiddel. Als de muren droog zijn, moet je het behang voorbereiden door het in lauw water te laten weken (volgens de instructies van de fabrikant) en het op maat te snijden. Om je papier op te hangen, gebruik je een schietlood of laserwaterpas om een verticale richtlijn op je muur te tekenen. Begin dan zowel op de muur als op de achterkant van het papier pasta aan te brengen volgens de instructies op het etiket van de lijmverpakking, te beginnen bij een hoek van de muur. Strijk elke strook behang glad, begin aan de bovenkant en werk naar beneden toe. Tenslotte, nadat alle stroken zijn opgehangen, moet je het overschot langs alle vier de kanten afsnijden met een rechte rand en een mes.
Hoe kan ik ervoor zorgen dat de behangnaden niet zichtbaar zijn bij het behangen van een kamer?
Om ervoor te zorgen dat behangnaden niet zichtbaar zijn bij het behangen van een kamer, is het belangrijk om te beginnen met een schoon en vlak oppervlak. Zorg ervoor dat loszittend pleisterwerk of afgebladderde verf is verwijderd en dat de muren zijn opgeschuurd, zodat ze helemaal glad zijn. Als de muren zijn geprepareerd, is het essentieel om de oppervlakte nauwkeurig op te meten en de stukken behang dienovereenkomstig te snijden. Voor het beste resultaat gebruik je een scherp mes bij het snijden van de stukken behang en vermijd je het gebruik van een schaar.
Zorg ervoor dat je elk stuk uitlijnt met het stuk ernaast voordat je ze op de muur plakt - zo voorkom je zichtbare naden doordat alle stukken goed op elkaar aansluiten. Gebruik bij het plakken een gelijkmatige laag aan beide zijden van elk stuk, omdat dit zorgt voor een betere hechting tijdens het aanbrengen. Als je met deze taak worstelt, kun je overwegen te investeren in professioneel behanggereedschap zoals een schietlood of waterpas voor meer nauwkeurigheid. Rol tenslotte na het plakken over elke strook met een vlakke rakel - dit minimaliseert eventuele luchtbellen of richels langs de naden van je behang voor een meer naadloze uitstraling.
Meer info: hoe te behangen
Wat zijn de belangrijkste stappen die je moet volgen bij het behangen van een kamer voor het best mogelijke resultaat?
De belangrijkste stappen die je moet volgen bij het behangen van een kamer voor het best mogelijke resultaat zijn:
De muren voorbereiden - Begin met het verwijderen van eventueel oud behang, het repareren van gaten of scheuren in de muren en het schoonmaken ervan. Zorg ervoor dat je alle spijkergaatjes opvult, randen en randen dichtmaakt en schuur het oppervlak vervolgens glad.
Kies geschikte materialen - Kies papier dat speciaal bedoeld is voor behangen; behang met vinylcoating is een goede optie omdat het bestand is tegen watervlekken en andere schade. Kies ook lijm die geschikt is voor het gekozen materiaal.
Meet en knip het papier - Meet elke muur zorgvuldig op en voeg enkele centimeters extra papier toe aan de bovenkant en aan de zijkanten om rekening te houden met kleine oneffenheden tijdens de installatie. Snijd elke strook behang op maat met een scherp mes en gebruik een metalen liniaal als leidraad.
Bereid pasta of lijm voor - Volg de aanwijzingen van de fabrikant voor het mengen of verdunnen van de pasta of voorgemengde lijm; dit verschilt per type product. Breng snel genoeg lijm aan op één muurdeel tegelijk, zodat je meerdere stroken kunt ophangen voordat je meer pasta of lijm moet aanbrengen.
Hang de stroken op - Begin met het ophangen van een strook langs een rand in de buurt van een hoek; stoot twee uiteinden tegen elkaar, zodat er een exacte naadlijn ontstaat, en plooi de strook dan lichtjes vast met je vingers of een borstelsteel (om overdracht van lijm te voorkomen). Ga vanaf hier verder rond de kamer en zorg ervoor dat je eventuele luchtbellen die ontstaan bij het aanbrengen van elke strook gladstrijkt met een zachte doekroller of een borstelhendel (indien nodig).
Knip overtollig papier weg - Nadat alle stroken zijn opgehangen, knip je het overtollige behang van alle randen weg met een scherp mes dat je onder een hoek evenwijdig aan de lijnen van het plafond en de plint houdt; gebruik zo nodig alleen regelmatige bewegingen.
Opruimen - Laat tot slot alles volledig drogen; als er na het drogen nog kreukels zijn, moet je die misschien plat stomen met een strijkijzer op lage temperatuur zonder direct contact met het behang zelf (gebruik eventueel stof tussen strijkijzer en behang). Als alles droog en kreukvrij is, verwijder dan indien nodig de resterende lijmresten van de muren met warm zeepwater, gevolgd door grondig afspoelen van de betreffende oppervlakken tot de sop volledig is verwijderd (vermijd schurende schoonmaakmiddelen).
Welke technieken kun je gebruiken om ervoor te zorgen dat behangnaden niet zichtbaar zijn na het aanbrengen?
Bij het behangen is het belangrijk dat de naden tussen de rollen behang niet zichtbaar zijn. Er zijn verschillende technieken die ervoor kunnen zorgen dat het behangwerk er professioneel en naadloos uitziet.
De eerste stap in het vermijden van zichtbare naden is het gebruik van een goede kwaliteit behanglijm. De meeste lijmen die op de markt zijn voor het aanbrengen van behang geven op hun etiket aan of ze bedoeld zijn voor voorgeplakt of niet-geplakt papier. Door een lijm te gebruiken die is afgestemd op het soort behang dat wordt gebruikt, kun je ervoor zorgen dat de papierranden goed hechten en een strakke verbinding vormen wanneer ze op elkaar worden gedrukt.
Als je meer dan één lengte behang aanbrengt, is het belangrijk om de randen enigszins te overlappen voordat je ze stevig op elkaar drukt, zodat er een strakke naad ontstaat. Het gebruik van een naadroller kan ook helpen om de overlappende randen vast te zetten, omdat dit gereedschap gelijkmatig druk uitoefent op beide lagen papier. Zorg er bovendien voor dat je overtollig papier in de buurt van de naad wegsnijdt voordat je nog meer lijm of kit aanbrengt, zodat er geen luchtbellen of bobbels ontstaan langs de rand waar twee lengtes behang elkaar raken.
Tot slot raden veel vakmensen aan om na het behangen en het wegsnijden van overtollig papier bij raamkozijnen of andere sierstukken een overschilderbare kit te gebruiken langs alle naden en randen als extra bescherming tegen waterschade en afbladderend papier later. De kit werkt als een beschermende laag tussen papier en sierlijsten en biedt ook extra bescherming tegen vocht en damp die op ongewenste plaatsen achter muren of rond vensterbanken komen.
Welke materialen en gereedschappen zijn nodig om zelf een kamer te behangen?
Om zelf een kamer te behangen heb je een paar materialen en gereedschappen nodig. Eerst en vooral zul je het juiste type behang voor je kamer moeten kopen. Afhankelijk van de grootte van de kamer heb je een of meer rollen behang nodig. Je kunt ook overwegen om een extra rol aan te schaffen voor het geval je fouten maakt of andere onvoorziene omstandigheden.
Behalve behang heb je ook behanglijm en/of plaksel nodig, een scherp hobbymes, een kleine verfroller, een plamuurmes of schraper, een borstel om hoeken en randen in te snijden en kleine rolbakjes en randgereedschap. Je kunt het ook handig vinden om wat schuurpapier bij de hand te hebben als je van plan bent om bestaand behang te verwijderen voordat je het nieuwe papier ophangt.
Je hebt ook andere dingen nodig, zoals doeken of plastic platen om op de vloer te leggen en meubels te beschermen tegen beschadiging; ladders of krukken om hogere plekken te bereiken; waterpassen om ervoor te zorgen dat elke behangrand recht is; meetlinten; schietloodjes om verticale lijnen recht te houden; watercontainers om muren te bevochtigen en lijm voor te bereiden; sponzen om muren af te vegen; scherpe scharen om sierstrips te knippen; en extra handen als je die hebt!